Наркотърговци унищожиха уникално племе бразилски индианци

Бразилските власти са открили в сряда, че племето на така наречените  „оранжеви“ индианци, които живеят дълбоко в джунглите на Амазонка, са изчезнали  от радарите на хеликоптерите, които ги наблюдават .
Експерти смятат, че местните жители, които са само 200 души може да са унищожени от перуанските трафиканти на наркотици, пише The Telegraph.

Според бразилския Национален индиански фонд (FUNAI), в края на юли, хижата, където са живяли тези  200 човека са били  частично разрушени.
Експертите от фонда нямат никакво съмнение, че на практика беззащитните местните жители, които никога не се се срещали  с хора от външния свят, са били убити от наркотрафиканти от Перу.
Бандити и контрабандисти работят успешно в граничните райони на бразилската джунгла, което отдавна е проблем за правоохранителните органи.

Заслужава да се отбележи, че според Бразилското законодателство, властите нямат право да се намесват в живота на дивите племена, обитаващи амазонската джунгла.
По този начин, наблюденията върху туземците са  правени само с хеликоптер или от сателити.
Малкото племе „оранжеви“ индианци , открити през 2008 г., предизвика фурор в световната научна общност. Те са живели на 20 мили от границата на Бразилия с Перу.

Когато служителите от  FUNAI  се опитали да снимат диваците от хеликоптер, индианците, виждайки   гигантската машина,   започнали да стрелят с лъкове, без да причинят обаче някакви  вреди.
Тези „наблюдателни рейдове“ са  правени от служители на FUNAI сравнително редовно.
И така, по време на последния от тях, експертите установили само  празни и отчасти изгорени колиби.

Потвърждение за това,  че индианците може да са изгонени от домовете си или дори да са убити от  наркодилъри  е, че полицията е открила  раница  с 45 кг кокаин, в която е заседнала индианска  стрела. Полицията заяви пред репортери, че въоръжените контрабандисти може да се крият  в гората, близо до селището.
Собственикът на раницата съвсем скоро е бил арестуван, когато се върнал за изгубената стока. Това  се оказал някой си Йоахим Фадиста, който отдавна е търсен от бразилската полиция.

Представителите на FUNAI нарекоха инцидента с унищожаването на индианците безпрецедентен .

„Това е истинско бедствие за нас. Това, което са направили наркодилърите , може да бъде описано само като геноцид.  Ние  изключително съжаляваме, че не успяхме да   предотвратим тази ужасна трагедия „, – каза представителя на фонда Карлос Travassos.

Експертът добави, че бразилски части от  разузнаването усилено претърсват джунглата, надявайки се да намерят изчезналите индианци. Докато търсенето не приключи, ние все още имаме надежда,“ каза Travassos.

Сега в амазонската джунгла живеят 67  диви племена.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *