Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Маите»Древните маи изобретили акваланга

Древните маи изобретили акваланга

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k887
Древните маи изобретили акваланга

Полуостров Юкатан е истинско елдорадо за археолози от цял свят. Древните маи са оставили в джунглите на полуострова своите храмове, пирамиди и цели градове.

На няколкостотин метра от бреговата ивица на Юкатан са разположени входове в подводни пещери, които всеки момент ще се сринат. Някои от тях са полузатрупани и в тях могат да влязат само джуджета.

Смята се, че преди около шестдесет и пет милиона години в Мексиканския залив паднал метеорит, който променил климата на планетата и унищожил динозаврите.

Планини с височина над триста метра над морското равнище се формирали в резултат на мощни вулканични изригвания от третия и четвъртия период на кайнозойската ера.

Древните маи изобретили акваланга

Няколко милиона години по-късно от морските дълбини се появил полуостров Юкатан и се образувала неповторима екосистема с чиста като кристал вода, свързана с Карибско море.

Под водата се образувал лабиринт от пещери, вдлъбнатини и подземни реки. Смята се, че в тези лабиринти досега спят боговете на маите, повелители на тринадесетте небеса и на деветте подземни свята.

В продължение на много години подводните пещери били запълвани с кости и артефакти на първобитните хора. Най-древния предмет, създаден от човек и открит в земите на маите, е малък накрайник за копие, изработен от обсидиан.

Подводните пещери обаче крият по-древни предмети. Там има останки от праисторически животни и вече са открити останките на гигантски броненосец.

Във водните басейни има много човешки кости – останки от жертвоприношения, тъй като за маите подводните пещери били врати към отвъдното.

За жертвоприношения били използвани най-вече роби и пленници от мъжки пол в крехка възраст, но най-често жертви ставали незаконно родени деца и сираци.

Преди да бъдат хвърлени във водата, жертвите били лишавани от сърцето си и от езика си, за да изтече кръвта във водата. Маите погребвали особено важните покойници в подводни пещери.

За да стигнат до тях, те използвали акваланги. Маите са първите изобретатели на прототипа на съвременния акваланг. С негова помощ те можели да се гмурката на голяма дълбочина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
22.03.2012 16:58
До Делфина:
Приятел, като не можеш да проумееш нещо, защо го дефинираш?
0
0
iliqn4u
iliqn4u
23.08.2011 09:15
Влязох да чета за акваланга и не разбрах това какво е. Тъпо е да влезеш заради заглавието, а да има два реда по темата.
0
0
Dolphin
Dolphin
20.08.2011 17:21
Eгати изродите! Не мога да проумея какво толкова ги хвалят тия маи. Това са чиста проба изверги и диваци и каквито и технологии да са създали пардон, усвоили, са били в полза само на злото и за това да се самооунищожат. А конкистадорите просто са ускорили процеса на самоунищожение.
1
0