Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2006 11:18 - Хората, говорещи различен език
Автор: zero Категория: Туризъм   
Прочетен: 4008 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Чероки - марка джипове.
 Индианци - лула на мира, скалпове, томахавки.
Често съвременните асоциации за тези понятия се изчерпват дотук. Но гордият народ на индианците чероки има история, която за съжаление съвременната история е превърнала в минало и музеен експонат.
   Преди хиляди години, когато последната  ледникова епоха си отивала и студ сковавал земята, един народ започнал своя поход от Азия към непознатата земя( наречена по - късно Америка). Това били предците на днешното индианско племе чероки, което означава "хора, говорещи различен език". Те заселили обширни територии, представляващи днешните югоизточни американски щати. Чероките били миролюбив народ. Прехранвали се с дивеч и о тглеждали растения, но когато се налагало, бранили храбро своите земи.
   През 1821година Секвоя измислил азбуката на чероките, която се състояла от 86 символа. За кратко време целият народ се научил да пише и чете на своя език. През 1828г. започнал да излиза и вестник на местните индианци. В началото на 19век чероките имали вече собствена конституция. Основали съдилища, училища и дастигнали много по- висок жизнен стандарт от този на заселниците, последвали " белия човек" - пътешественик и златотърсач Ернандо де Сото, които настъпвали все по- навътре з земите на индианците. През 1828г. било открито злато на територията, населявана от племето в Северна Джорджия. Започнала масова политика на отнемане на земите на индианците и изтласкването им на запад. На заселниците им било позволено да грабят и убиват индианското население. Много несправедливости били извършени срещу него, кото кулминацията бил приетия закон, според който 14 000 чероки трябвало да бъдат преместени в Оклахома. Много от индианците загинали по време на дългия път, влязъл в историята като " Пътят на сълзите". 200 чероки не искали да се откажат от своя дом и останали в планините в западната част на Северна Каролина. Те се нарекли Източен клон на племето чероки. През 1901 год. били признати за народ и граждани на САЩ и придобили правото на глас.
   За да изтрие сълзите от историята на народа чероки, през 1961 год. правителството на САЩ им дарило 15 милиона щатски долара. Разбира се, това по никакъв начин не може да върне времето назад и да поправи причинената болка. Народът чероки завинаги загубил своите земи и сега около 0.4% от тях - превърнати в резерват, където потомците на чероките живеят и се опитват да съхранят малкото останало от тяхната древна култура.
    Индианският резерват " Чероки"  е разположен във Великите пушечни планини, част от Апалачите - на границата между щатите Северна Каролина и Тенеси. Резерватът включва 56 000 акра планинска земя. Те са притежание на народа чероки, въпреки че нотариалните актове се държат от правителството на САЩ.
   Днешните чероки се препитават най - вече с туризъм. На територията на резервата има малко туристическо градче - Чероки, с множество магазинчета за индиански сувенири. В тях се предлагат керамични съдове, бижута от сребро и тюркоаз( най - често използваните камъни от чероките), ръчно изработени мокасини и др. Вървейки по улицата на Чероки, може да срещнете "истински индианец" и да се снимате с него. Само срещу 5 щатски долара.
   На територията на резервата има открита амфитеатрална сцена. Всяка година от началото на юни до края на август там се представя драмата" На тези хълмове", която разказва тъжната история на чероките. Пиесата се изпълнява след залез слънце. Единствената светлина е от Вечния огън, който е горял от създаването на света. Пред зрителите се представя сватбен ритуал и автентични народни танци. Кулминацията е " Танцът на Орела", когато музиката отеква дълбоко в планините, някога служили за скривалище на индианците.
       


Тагове:   език,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ady - Да
28.09.2006 14:04
много интересно. Благодаря ти. Обогатяваме си знанията чрез твоите разкази.
цитирай
2. zero - ------
28.09.2006 14:19
Радвам се...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zero
Категория: Други
Прочетен: 1398968
Постинги: 208
Коментари: 1112
Гласове: 7590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930