Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:44 26.04.24 
Непрофесионални
   >> Индианци
*Кратък преглед

Тема Оръжията на ацтеките  
Автор aztlan (aztecatl)
Публикувано12.02.07 20:34



Атлатл

Приспособление, прикрепено към ръката на воина, чрез което се увеличава точността и силата на хвърляне. Заслугата за изобретяването му не е на ацтеките, тъй като по някои стенописи от Теотиуакан и града от класическата епоха Ел Тахин, се виждат рисунки на атлатл.
Ацтеките вярвали, че атлатл е свързан с боговете, повече от всяко друго оръжие.
Прикрепянето към ръката ставало с помощта на три връзки, които минавали през специално направени дупки в помощното оръжие. Лекото и късо копие, използвано чрез атлатл се правело от дъб, а краищата му се украсявали с пера. Копията били няколко разновидности: с един заострен връх от обсидиан, рибена кост, кремък или мед; с два или три заострени върха.
Испанските извори от Следколонизаторският период отбелязват факта, че благодарение на атлатлите, копията на ацтеките придобиват страхотна метателна сила и пробиват здравите брони на испанските конкистадори, нанасяйки смъртоносни рани. Върховете не леките копия са заострени по такъв начин, че един испански съвременник на събитията по време на похода на Кортес, споменава, че е по-лесно да отрежеш върха на копието, което те е поразило, отколкото да се опитваш да го извадиш, като последното причинява непоносими болки за ранения. Специалистите изчисляват, че с помощта на атлатл воинът постига 60% по-голяма точност от разстояние 75м. и почти тройно по-голяма сила на мятане.





Тема Re: Оръжията на ацтекитенови [re: aztlan]  
Автор aztlan (aztecatl)
Публикувано12.02.07 20:52



Тлауитоли

Лъковете били дълги около 1,5 м, с тетиви направени от животински сухожилия. Бойните стрели (яомитл) също се разделят на няколко типа според върховете си.. Някои са заострени; други със затъпени върхове; трети са с обсидианови, кремъчни или от кости на риба върхове. По време на битка, стрелците съхраняват, своте стрели в специални колчани микомитл или мишикуипили. Според изследователите един колчан съдържа 20 стрели. За разлика от стрелите на всички други индиански племена, ацтекските стрели не са намазани с отрова, но е честа практика да се изстрелват запалени.
Стрелите се изработвали от стъбла на тръстика, като при изработката се прилагала сложна система от горене и опушване.
Конкистадорът Бернал Диаз дел Кастильо споменава поразяващия ефект на индианките стрели и отбелязва, че воините стрелци от племената от Чиматлан могат да пробият двойно защитена броня

. Стрелците от Теоуакан са толкова опитни, че изстрелват едновременно две или дори три стрели по противниците си.



Тема Re: Оръжията на ацтекитенови [re: aztlan]  
Автор aztlan (aztecatl)
Публикувано12.02.07 20:58



Тематлатл

Прашката е използвана за мятане на камъни срещу враговете. Камъните се събират преди битка и дори повечето от васалните провинции на Теночтитлан били задължени да доставят, ежегодно, огромно количество камъни като данък. Според изследователите обсега на прашките е между 200 и 400м. Бернал Диаз отбелязва, че най-опасното и смъртоносно оръжие на ацтеките са именно тези далекобойни прашки.



Тема Re: Оръжията на ацтекитенови [re: aztlan]  
Автор aztlan (aztecatl)
Публикувано12.02.07 21:06



Мачуитл

Ацтекските мечове са два вида: едноръки и двуръки. Те се изработват от дърво, обикновено дъб, като ширината им варира от 76 до 102 мм, а дължината им е малко над 1 м. По краищата на меча са направени специални вдлъбнатини, в които са разположени остри обсидианови или кремъчни остриета. Едно от препятствията, пред които се изправят конкистадорите при сблъсъците си с местните индиански племена е способността на тези мечове да отрязват с едно движение главата на кон.

Испанските хронисти отбелязват факта, че тези мечове превъзхождат по качества испанските (Възможно ли е това?) и са толкова добре изработени, че парчетата, затъкнати по краищата им не могат да бъдат счупени или изтръгнати.



Тема Re: Оръжията на ацтекитенови [re: aztlan]  
Автор aztlan (aztecatl)
Публикувано12.02.07 21:13



Въобще възможно ли е индиански стрели, копия и камъни да пробият стоманените брони на конкистадорите? Аз и за стрела на арбалет се съмнявам, пък какво остава за изброените.
Не знам каква им е била дебелината и точно от какви метални сплави са се правили тежките брони на испанците. Чел съм, че имало и леки - може би тях са пробивали. За тях също нищо не знам...





Тема Re: Оръжията на ацтекитенови [re: aztlan]  
Автор aztlan (aztecatl)
Публикувано12.02.07 21:20







Тема Re: Оръжията на ацтекитенови [re: aztlan]  
Автор BlackWolfМодератор (ловец)
Публикувано13.02.07 12:14



Копиехвъргачката (в археологията се използва ацтекския термин атлатъл) е едно от първите оръжи, широко разпространено в двете Америки. Лъкът в Америка получава широко разпространение доста по-късно.

Ранните култури (Кловис, Фолсъм и пр.) са използвали именно атлатъл. По принцип стоманените доспехи не са били гаранция за защита от стрели, както в Европа (английските стрелци), така и в други континенти.
Известно, че при схватките с индианците от Флорида и Алабама, стрелите им са пробивали доспехи.

Испанците са използвали няколко типа доспехи. Стоманените брони тип plate armour не са били много разпространени в Новия свят. Използвали са различни разновидности бригандини и ватирани доспехи, често взаимствувани от индианците.

Че каменните (обсидианови и кремъчни) остриета нанасят сериозни рани, се знае. "Примитивните" метателни оръжия са имали понякога голяма сила! Намерени са още в палеолита кости прим. на мамонти, пробити от такива оръжия.

Сега в Америка и Европа има клубове на любителите на атлатъла, които изработват и тренират с тези оръжия.

В Европа по принцип почти никоя броня не е осигурявала защита от арбалет, затова и той по едно врме е бил забранен от църквата като "безбожно" оръжие...



Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Редактирано от BlackWolf на 13.02.07 12:16.



Тема Re: Оръжията на ацтекитенови [re: BlackWolf]  
АвторAтлaтлcтaн (Нерегистриран)
Публикувано14.03.07 17:08



Здравейте приятели!
Когато преди години написах в търсачката "атлатл", не се появи и едно попадение. Сега с удоволствие виждам, че идеята за атлатл все повече се разпространява.
Чувствам се горд с първия непрофесионално направен сайт за атлатл, който се опитах да направя преди две години
Сега атлатл набира сили в България!
дЕРЗАЙТЕ!

Поздрави,
Атлатлстан






Тема Re: Оръжията на ацтекитенови [re: Aтлaтлcтaн]  
Автор Last_Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано15.03.07 00:51



а пробва ли да търсиш на чоколатл?



Facta, non verba!



*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.